مکانیک سیالات چیست؟
مکانیک سیالات چیست؟ سیال چیست؟ انواع سیال چیست؟کاری است که قرار است در ادامه انجام شود.
تعریف: مکانیک سیالات یا شارهها دانشی است که به بررسی شارههای ساکن و متحرک و برهمکنش میان آنها و اجسام ساکن یا متحرک واقع در داخل یا پیرامون آنها میپردازد.
اولّین نکته که در تعریف به چشم میخورد شارّه است.پس شارّه چیست؟
تعریف شاره: شاره یا سَیّال، یکی از حالتهای ماده است که شامل مایعات، گازها، پلاسما و تا حدی جامدات پلاستیک میشود. سیال مادهای است که تحت اثر یک تنش برشی هر چند هم که کوچک باشد، بی وقفه تغییر شکل دهد. به این معنا که تا زمانی که نیروی برشی به سیال وارد می گردد، سیال دائما تغییر شکل می دهد.
نیروی برشی همان مولفه ی مماسی نیرو بر سطح مورد نظر می باشد . حال اگر این سطح آنقدر کوچک شود که به یک نقطه تبدیل شود آنگاه حد نیروی برشی بر این سطح نقطه ای را تنش برشی در یک نقطه می گویند .
پس سیال هر چیزی است که اگر به سطح آن یا موازی آن نیرو وارد کنیم تغییر شکل دهد.
به طور کلی دو نوع سیال داریم:
سیالات نیوتنی غیر نیوتنی
سیالات نیوتنی بر خلاف سیالات غیر نیوتنی سیالاتی هستند که در آنها نسبت تنش برشی و نرخ کرنش برشی خطی است و سیال غیر نیوتنی، سیالی است که گرانروی آن با نرخ کرنش وارد بر آن تغییر میکند. در نتیجه چنین سیالاتی فاقد گرانروی معین هستند. در کنار سیالات نیوتنی که اکثر مایعات ساده و گازها را شامل میشوند، سیالاتی وجود دارند (خمیر, پلیمرهای بلند, گریس) که رابطه تنش و نرخ کرنش در آنها خطی نیست و گرانروی سیال تابعی از خود سیال و دما و فشار سیال است و به نیروی وارد شده بر سیال ربطی ندارد.. سیال ایده آل سیال غیر قابل تراکم و غیرلزج است که در آن تنش برشی تحت هیچ نوع حرکتی ایجاد نمیشود .